خودباوری و مفهوم آن
خودباوری به معنی نادیده گرفتن کمبودها نیست، بلکه به معنی دیدن استعدادها و توانایی خودتان میباشد. بخش مهمی از خودباوری حاصل دانستن نقاط ضعف است به طوری که به شما در رسیدن به چیزی که میخواهید به آن برسید به شما کمک میکند. شما باید آنچه که اکنون در اختیار دارید را ببنید و با آنچه که اکنون در اختیار دارید، راه حلی برای برطرف نمودن نقاط ضعفتان بیابید و در مسیر رسیدن به خواسته هایتان استفاده کنید.
فردی دارای خودباوری است که از توانمندیها و قابلیتهایش استفاده میکند اما اگر موفق نشد توانمندیهایش را پرورش میدهد. چرا که حتما راهی وجود داشته که نتوانسته پیدایش کند. شکست به این معنا نیست که هیچ قابلیت و توانایی ندارید و دیگر در زندگی نمیتوانید موفق شوید. تنها باید اشتباهاتتان را پیدا کنید و دوباره شروع کنید.
دیدگاهتان را نسبت به شکستها تغییر دهید
اگر به خودتان برچسب شکست خورده بزنید، بیرون آمدن از چاهی که در آن فرورفتهاید بسیار مشکلتر از آنچه که هست میشود. یکی از مواردی که در زندگی، خودباوری را نشانه میگیرد و باعث میشود احساس ناتوانی و بی فایدگی کنید، دیدگاه شما نسبت به شکست میباشد. در واقع خود شکستها نیستند که باعث به وجود آمدن این احساس میشوند، بلکه نوع نگاه و دیدگاه ما سبب ایجاد ان میشود. پس باید دیدگاهمان را متفاوت کنیم و برای رسیدن به چنین دیدگاهی باید به این جمله ایمان داشته باشیم که: پشت سر هر آدم موفقی، شکستهای بزرگ وجود دارد.
خودباوری به شما این توانایی را میدهد که از اشتباه کردن، وحشت نکنید و با شکست کنار بیایید و آن را طوری ببینید که واقعا هست. یک عقب نشینی موقت و نه ابدی و همانطور که خودباوریتان بالا میرود، متوجه میشوید که مردم هم بیشتر شما را باور میکنند. خودباوری ارتباط مستقیمی با رسیدن به موفقیت در زندگی دارد. پیشنهاد میکنیم مقاله موفقیت در زندگی را مطالعه کنید.
راههای رسیدن به خودباوری
چرا به خودباوری احتیاج دارید؟
داشتن خودباوری برای هرکس ضروری است. نداشتن باور به خودتان نتیجهای به جز از دست دادن فرصت انجام کارها و چیزهایی که آرزو انجام آنها را دارید، نخواهد داشت. یکی از دلایلی که نمیتوانید تواناییهای خودتان را باور کنید، به این دلیل است که دیگران آنها را باور ندارند. ولی باید بدانید که هیچ کس نمیتواند حس حقارت و ناتوایی را به شما القا کند مگر اینکه خودتان با او موافق باشید.
در این صورت شک و تردید به ذهنتان راه پیدا میکند. مثلا: دیگران از من بهتر هستند و صلاحیت بیشتری برای انجام دادن این کار دارند، موفقیت برای دیگران است، نه برای امثال من! نمیتوانم خطر شکست را بپذیرم. این افکار منفی خودباوری شما را در معرض خطر قرار میدهد و راه رسیدن به موفقیت را مسدود میکند. برای اطلاع از راههای رهایی از افکار منفی کلیک کنید.
راههای رسیدن به خودباوری
1- استعدادهای خود را باور کنید
هر انسانی استعدادهایی دارد و باید از وجود آنها احساس غرور کند و اجازه دهد همگان استعدادهایش را بشناسد، و باور داشته باشد کاری را که به خوبی انجام میدهد، استعداد به حساب میآید. هر انسانی دارای استعداد است فقط باید باور داشته باشد در کاری که انجام میدهد بهترین است، فقط روش انجام کارش متمایز از دیگران و منحصر به خود او است. اگر باور نداشته باشید در کاری که میکنید بهترین هستید هرگز در زندگی به اهدافتان نخواهید رسید. از خواب بیدار شوید و به خودتان بگویید بهترین هستید
2- پیروزیهایتان را ثبت کنید
انسان ناخوداگاه بر روی جنبه منفی و شکستها و خاطرات تلخ گذشته تمرکز میکند پس پیروزیهایتان را بشمارید و آنها را ثبت کنید. پیشنهاد میکنم یک دفتر بردارید و پیروزیهای خود را در آن ثبت کنید. این پیروزیها میتوانند مربوط به امروز، هفته گذشته یا ماه و سال گذشته باشد. زمان آنها اهمیت ندارد. مهم این است که شما پیروزیهای خود را ثبت کنید و به تواناییهای خود ایمان بیاورید تا با این کار به خودتان کمک کنید و به خودباوری برسید.
انجام این کار به این دلیل است که این پیروزیهای کوچک و بزرگ به شما حس شادی و قدرت میدهد و به خودتان یادآوری میکنید که شما در گذشته کارهای فوقالعاده انجام دادهاید، پس در آینده هم میتوانید به موقعیتهای بزرگتر برسید. ثبت پیروزیها همچنین باعث افزایش اعتماد به نفس در شما میشود و از این طریق راه را برای رسیدن به خودباوری آسانتر میکند.
3- با خودتان مثل یک قهرمان صحبت کنید
بیشتر از گوش دادن به خودتان، حرف زدن با خودتان را تمرین کنید. با خودتان مثل یک قهرمان صحبت کنید، به این سبب در یک لحظه فرایند فکری شما جان تازهای میگیرد. تصویر ذهنی نقش مهمی دارد. اینکه تصویر خوبی از خودمان در ذهن خود بسازیم و نقاط قوت خودمان را بشناسیم و به آن یقین داشته باشیم. هر چه بیشتر خودمان را بشناسیم به خودمان اعتماد میکنیم. زمانی که به این کار عادت کنید دیگر فرصتی برای افکار منفی ندارید. بهتر است با خودتان این جملات را تکرار کنید:
۱- من در کاری که انجام میدهم، بهترین هستم
۲- وقتی با خود عهد میبندم هیچ کاری نیست که نتوانم انجام دهم
۳- من یک آدم عادی نیستم، من یک قهرمان هستم
4- لیستی از ویژگیهای مثبت آماده کنید
هر روز صبح و یا هر شب ویژگیهای مثبت خود و یا آنهایی را که دوست دارید در شما ایجاد شوند، بر روی کاغذ بنویسید. زمانی که مدت زمان زیادی به این ویژگیها فکر کنید و خود را تصور کنید که آدم موفقی شدهاید، ذهنتان مجهز میشود و بر رفتارتان نیز تأثیر میگذارد. ویژگیها و تواناییهای مثبت هر چیزی میتواند باشد. از ویژگیهای ظاهری گرفته تا صفات خوب رفتاری و عملکردی. هر روز مدت زمانی را برای نوشتن و نگاه کردن به این لیست اختصاص دهید. بعد از چند وقت نشانههای مثبتی را در وجود خود و در زندگیتان حس میکنید.
5- خودشناسی و آگاهی از خود
از مهمترین قدمهای رسیدن به خودباوری، خودشناسی است. به این معنی که استعدادها و تواناییهای خود را شناسایی کنید. احساسات و افکار مزاحم خود را به صورت دقیق بررسی کنید و روحیات خود را بشناسید. برای این کار میتوانید از نظرات دیگران در مورد خودتان بهرهمند شوید. اما در این صورت لازم است انتقاد پذیری خود را تقویت کنید. خودشناسی به شما کمک میکند ویژگیهای مثبت و تواناییهای خود را افزایش دهید.
اگر خودتان را باور نداشته باشید انتظار نداشته باشید دیگران شما را باور داشته باشند. مردان و زنانی که توانستهاند جهان را تغییر دهند به قدرت شگفت انگیز خودباوری ایمان داشتند که رابطه تنگاتنگی با مثبت اندیشی و موفقیت دارد.